AKKUTIETOA OIKEAN AKUN VALITSEMISEKSI

Akkutyypit

Tyyppi Kemia Nimellisjännite Latausjännite
ICR LiCoO2 3,7 V 4,2 V
IMR LiMn 3,7 V 4,2 V
IFR LiFePO4 3,3 V 3,6 V

ICR on yleisin akkutyyppi.

IMR kapasiteetti ICR akkua pienempi, mutta suurin purkausvirta paljon suurempi.

IFR nimellisjännite alhaisempi, mutta kestävät hyvin suurta jatkuvaa virta, ovat myös edellisiä kevyempiä.

Li-Ion akun suurin jatkuva purkuvirta

Koska eri valmistajien tavat ilmoittaa akun suurin purkuvirta eroavat huomattavasti toisistaan, annamme oman suosituksemme suurimmaksi purkuvirraksi. Oma suosituksemme perustuu omiin- ja muiden tekemiin akkutesteihin.

Akuista saadaan äärioloissa huomattavan korkea purkuvirta, mutta akut eivät tätä kauan kestä. Jo muutaman maksimivirralla tehdyn purun jälkeen akku on entinen, koska akku kuumenee yli suositellun lämpötila-alueen. Antamamme suositus on suurin virta, jonka akku pystyy testien mukaan todellisuudessa tuottamaan. Tämä arvo soveltuu sellaisenaan sähkötupakan akun valintaan. Kun antamaamme suositusta noudattaa, akku kestää paljon pidempään sähkötupakkakäytössä.

Jos suuritehoisen taskulampun käyttö on jatkuvaa ja pitkäaikaista, kannattaa antamaamme suositukseen tehdä noin 30% – 50% vähennys. Suurin osa taskulampuista on kuitenkin pienitehoisia, eivätkä vaadi kuin muutaman ampeerin virran. 

Toiset valmistajat ilmoittavat suurimman jatkuvan purkuvirran, toiset suurimman pulssivirran ja jotkut ilmoittavat molemmat. Tosin, tällä hetkellä lähes kaikkien valmistajien ilmoittamat arvot ovat reilusti yläkanttiin.