akut tulevaisuudessa li-ion korvaaja
Akkutietoa
Jesse

Tulevaisuuden akut

Tulevaisuuden akut tarjoilevat lupaavat ennennäkemätöntä suorituskykyä. Oletko koskaan miettinyt, miksi ladattava paristosi on juuri litiumionia tai litiumpolymeeriä? Miten akkuja voi kehittää? Erityisesti litiumioniakut ovat kantaneet

Lue lisää
Ladattava paristo hyödyt
Akkutietoa
Santeri Sohlman

Kysymyksiä ja vastauksia: Ladattavat paristot

Ladattava Ni-MH vai kertakäyttöinen alkaliparisto? Ladattavista paristoista löytyy heikohkosti tietoa, esimerkiksi hakutulos ladattavat vs tavalliset paristot antaa vuoden 2011 testejä ja Ylen uutisen akkuparistojen huonosta

Lue lisää
akun kapasiteetti laskee
Akkutietoa
Jesse

Kuinka pilaat akkusi?

Miksi akun kapasiteetti laskee? Miksi vanha akku ei enää pidä virtaa? Puhelimesi akku kesti vielä vuosi sitten normaalikäytössä vuorokauden, mutta nykyisin ei edes puolta päivää?

Lue lisää
awt akku testi
Akkutietoa
Santeri Sohlman

Akkutestit – kapasiteetti

Akkutestien tarkoitus – testitulokset alla aakkosjärjestyksessä. Akkutesti: aito kenno? Haluamme näillä akkutesteillä lähinnä varmistaa, että myymämme tuotteet ovat alkuperäisiä ja niiden suorituskyky vastaa annettuja kapasiteettiarvoja.

Lue lisää

AKKUTIETOA OIKEAN AKUN VALITSEMISEKSI

Akkutyypit

Tyyppi Kemia Nimellisjännite Latausjännite
ICR LiCoO2 3,7 V 4,2 V
IMR LiMn 3,7 V 4,2 V
IFR LiFePO4 3,3 V 3,6 V

ICR on yleisin akkutyyppi.

IMR kapasiteetti ICR akkua pienempi, mutta suurin purkausvirta paljon suurempi.

IFR nimellisjännite alhaisempi, mutta kestävät hyvin suurta jatkuvaa virta, ovat myös edellisiä kevyempiä.

Li-Ion akun suurin jatkuva purkuvirta

Koska eri valmistajien tavat ilmoittaa akun suurin purkuvirta eroavat huomattavasti toisistaan, annamme oman suosituksemme suurimmaksi purkuvirraksi. Oma suosituksemme perustuu omiin- ja muiden tekemiin akkutesteihin.

Akuista saadaan äärioloissa huomattavan korkea purkuvirta, mutta akut eivät tätä kauan kestä. Jo muutaman maksimivirralla tehdyn purun jälkeen akku on entinen, koska akku kuumenee yli suositellun lämpötila-alueen. Antamamme suositus on suurin virta, jonka akku pystyy testien mukaan todellisuudessa tuottamaan. Tämä arvo soveltuu sellaisenaan sähkötupakan akun valintaan. Kun antamaamme suositusta noudattaa, akku kestää paljon pidempään sähkötupakkakäytössä.

Jos suuritehoisen taskulampun käyttö on jatkuvaa ja pitkäaikaista, kannattaa antamaamme suositukseen tehdä noin 30% – 50% vähennys. Suurin osa taskulampuista on kuitenkin pienitehoisia, eivätkä vaadi kuin muutaman ampeerin virran. 

Toiset valmistajat ilmoittavat suurimman jatkuvan purkuvirran, toiset suurimman pulssivirran ja jotkut ilmoittavat molemmat. Tosin, tällä hetkellä lähes kaikkien valmistajien ilmoittamat arvot ovat reilusti yläkanttiin.