Julkaistu 2 kommenttia

Kysymyksiä ja vastauksia: Ladattavat paristot

Ladattava paristo hyödyt

Ladattava Ni-MH vai kertakäyttöinen alkaliparisto?

Ladattavista paristoista löytyy heikohkosti tietoa, esimerkiksi hakutulos ladattavat vs tavalliset paristot antaa vuoden 2011 testejä ja Ylen uutisen akkuparistojen huonosta tunnettavuudesta. Vuoden 2011 uutinen ”Uudet akkuparistot tunnetaan heikosti” voisi yhtä hyvin olla tältäkin vuodelta. Tässä artikkelissa perehdytään ladattavien, eli akkuparistojen, ominaisuuksiin.

Ladattavat paristot ovat kehittyneet huimasti. Nykyisin ladattavat akkuparistot omaavat LSD- ominaisuuden (Low Self Discharge, vähäinen itsepurkautuminen), muisti-ilmiö on olematon ja kaiken lisäksi ne säästävät rahaa sekä ympäristöä.

Nikkeli-metalli hydridi (NiMH) on huomattavasti kustannustehokkaampi akkuparisto-materiaali kuin perinteinen alkali. Kun alkaliparisto alkaa vanhetessaan vuotamaan sisuksiaan laitteen sisälle, ei NiMh -akkuparistoilla tätä ilmiötä tapahdu kemiallisesti sinetöidyn kuoren ansiosta. Ja mikä parasta; siinä missä alkaliparisto on yhden purkautumisen jälkeen jätettä, NiMh -akkuparistolla on vielä satoja lataussyklejä jäljellä!

Nykypäivänä ei ole huonoa kohdetta ladattavien paristojen käyttöön. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että ladattavat paristot maksavat itsensä takaisin noin kuuden lataussyklin jälkeen (verrattuna alkaliparistoihin). Tähän arvioon on laskettu laturin hankintakustannukset mukaan. Eikä ympäristökysymystä sovi unohtaa; uudelleen käytettävä akkuparisto kannattaa uusia noin neljän vuoden aktiivisen käytön jälkeen, parhaimmat akkuparistot kestävät oikein käytettyinä pidempäänkin. Perinteisiä alkaliparistoja saa olla ostamassa lisää monta kertaa vuodessa (tietenkin riippuu käyttötarkoituksesta ja käytettävästä laitteesta).

Ladattavien paristojen ominaisuuksia:

LSD, Low Self Discharge: Vähäinen itsepurkautuminen. Ennen vanhaan (2000-luvun alussa) akkuparistot purkautuivat itsekseen. LSD-akkuparistot säilyttävät varauksensa pitkään. Täyteen ladattu NiMh -akkuparisto purkautuu viidessä vuodessa alle 30%. Eli esimerkiksi 1000 mAh akkuparistossa on kapasiteettia jäljellä viiden vuoden jälkeen latauksesta yli 700 mAh. Eneloop -akkuparistoissa on lupauksena 70% kapasiteetti 10 vuoden jälkeenkin.

Eneloop ladattava paristo itsepurkautuminen

Muisti-ilmiö: Vanhojen nikkeliakkujen ominaisuus, jossa akun kapasiteetti pienenee. Akku ”muistaa” varauksen, johon akku on purettu. Jos 2000 mAh akun varauksesta käytetään jatkuvasti 50% ja laitetaan sen jälkeen lataukseen, akku ei enää purkaudu 1000 mAh alemmaksi. 2000 mAh akusta on näin tullut 1000 mAh akku. Vaikka nykyään NiMh -akkuparistoissa ei juurikaan muisti-ilmiötä esiinny, on suositeltavaa että akkuparisto purettaisiin täysin tyhjäksi noin 10-15 lataussyklin välein.

Ni-Cd akun muisti-ilmiö. Kuva LimeWit blogista

Kustannustehokkuus: Neljän kappaleen akkuparistopaketti maksaa noin 10-15 euroa. Ne kestävät ainakin 500 lataussykliä, parhaimmat enemmänkin.  Laturi maksaa noin 15-30 euroa. Latauksen hinta on joitakin senttejä per akkuparistopaketti. Kun kaikki lasketaan yhteen, tulee neljän kappaleen akkuparistolle hintaa noin 45-65 euroa koko elinkaarensa ajalle! Tähän verrattavissa oleva määrä alkaliparistoja olisi maksanut 1000 euroa! (500 kaksi euroa maksavaa pakettia alkaliparistoja)

 

Mihin NiMh -akkuparistoa voi käyttää?

Käytännössä mihin tahansa suurikulutuksiseen laitteeseen, missä käyttäisit alkaliparistoja. Esimerkiksi kamerat, taskulamput ja sähkökäyttöiset lelut. Sellaiset laitteet mitä käytät usein ja mitä vaativat useita latauskertoja/paristojen vaihtoja ovat NiMh -akkuparistoille täydellisimpiä käyttökohteita.

Milloin NiMh -akkuparistoja ei kannata käyttää?

Alkaliparisto on parempi vaihtoehto pienikulutuksisiin laitteisiin, kuten seinäkelloihin ja palovaroittimiin. Kun alkaliparisto alkaa “kuolemaan”, se lopettaa virransyötön nopeasti. Kun taas NiMh -akkuparisto saattaa kitkutella alhaisella jännitteellä suhteellisen pitkään. Tämä saattaa johtaa odottamattomiin ilmiöihin, kuten kellon jätättämiseen tai palovaroittimen toimimattomuuteen (ilman pariston loppumisen merkkiääntä).

Miten saat NiMH -akkuparistoista eniten irti?

  1. Pidä ne tallessa! Jos investoit ladattaviin akkuparistoihin, kannattaa varastointi miettiä huolella. Varsinkin jos omistat useita settejä. Jos hukkailet jatkuvasti ladattavia paristojasi, niiden hyöty jää saamatta. Mieti asunnossasi paikka, missä säilytät kaikkia ladattavia paristojasi. Lisäksi kannattaa miettiä järjestelmä, millä varmistut jokaisen akkuparistosetin tasaisesta vuorottelukierrosta (setti käytössä, setti latautumassa, setti valmiina vaihtoon etc…).
  2. Vältä akkuparistojen käyttöä erittäin kuumissa lämpötiloissa ja säilö ne auringonvalolta suojattuna.
  3. Säännöllinen lataaminen. Älä anna akkuparistojen olla pitkiä aikoja täysin tyhjänä. Lataa käytön jälkeen akkuparistot täyteen, ne pitävät kyllä varauksensa pitkään (muista uusien akkuparistojen alhainen itsepurkautuminen!)
  4. Pura akkuparistosi 10-15 lataussyklin välein täysin tyhjäksi (ja lataa täyteen!)
  5. Vältä ylilatausta! Akut ja akkuparistot eivät tykkää ollenkaan ylilatauksesta. Tämä on yksi nopeimmista tavoista pilata akku (varsinkin Li-ion akuilla jopa vaarallista!) Käytä vain laadukkaita latureita, joissa on ylilataussuoja.

 

Tervetuloa ympäristöystävälliseen ja rahaa säästävään tapaan käyttää paristokäyttöistä elektroniikkaa!

 

 

 

 

 

Lähteet: https://thewirecutter.com/

batteryuniversity.com

https://www.greenlivingtips.com/

https://www.sierraclub.org/

www.nytimes.com

https://www.panasonic-eneloop.eu/

2 ajatusta kohteelle “Kysymyksiä ja vastauksia: Ladattavat paristot

  1. Your posts are always so relevant and well-timed It’s like you have a sixth sense for what your readers need to hear

  2. Your posts always provide me with a new perspective and encourage me to look at things differently Thank you for broadening my horizons

Kommentoi