Mitä tarkoittaa button top? Entä mikä on suojapiirillisen akun ja suojapiirittömän ero?

Tässä artikkelissa luodaan katsaus yleisimpiin termeihin. Lue teksti ja tiedät mikä akku kannattaa ostaa, kun ymmärrät miten ne eroavat toisistaan.

Yleiset akkutermit

mAh – milliampeeritunti : akun kapasiteetti, paljonko tankissa on annettavaa

A – Ampeeri – akun ulosanti: miten nopeasti tankista saa virtaa pihalle

– Voltti – akun jännite, esim 3,7 V

Miksi akku on 18650 tai 20700?

Eri käyttötarkoituksiin saa erikokoisia akkuja.

Ehdottomasti yleisin akkukoko on 18650. Nimi tarkoittaa akun fyysistä kokoa. Ensimmäiset kaksi kirjainta (18) kertovat akun halkaisijan millimetreissä. Seuraavat kirjaimet (650) tarkoittavat akun pituutta. Siten 18650 akku on halkaisijaltaan 18mm ja pituudeltaan 65mm.

18650 akun halkaisija on 18mm ja pituus 65mm.

Sama tietysti pätee muihin akkuihin, esimerkiksi 20700, josta povataan seuraavaa yleisintä akkukokoa ja 18650 akkujen seuraajaa, on mitoiltaan 20mm x 70mm. Mikäli Tesla ottaa 20700 akut 18650 tilalle, voimme odottaa todella suorituskykyisiä akkuja hieman suuremmassa koossa.

Poikkeukset

18650 ei silti aina ole 65 milliä pitkä. Jos akkuun on lisätty suojapiiri, on sen pituus 2-4mm pidempi, valmistajasta riippuen.

suojapiirillinen akku Sony Panasonic
Sonyn suosittu VTC5 akku vierekkäin Panasonic NCR18650B akun kanssa. Molemmat ovat 18650 akkuja, mutta Panasonicin pituutta kasvattaa lisätty suojapiiri.

Jos olet tilaamassa suojapiirillisiä akkuja, varmista että laitteesi tila riittää. Katso tästä suojapiirilliset akut edullisesti ja nopealla toimituksella suoraan meidän Turun varastolta.

Mikä on suojapiiri?

Suojapiiri akussa estää akun ylipurkamisen ja ylilataamisen. Taskulamppukäytössä suojapiiri on tarpeellinen, sillä lampuissa harvoin on omaa elektroniikkaa suojaamassa akkua ylipurkamiselta. Litiumakkuja ei pitäisi päästää liian tyhjiksi, se vähentää akun käyttöikää huomattavasti!

Miksi kaikki akut eivät ole suojapiirillisiä sitten? Suojauksen huono puoli on rajoitus ulosottovirrassa. Suojapiirillinen akku ei kykene antamaan ulos yhtä paljon ampeereja, kuin suojaamattomat vastaavat. Paljon virtaa vaativissa laitteissa, kuten imurit, on oma elektroniikka suojaamassa akkuja. Siksi Dysonisi sammuu juuri ennen, kun saat koko talon imuroitua.

Tunnistat suojapiirillisen akun pohjaan lisätystä levystä, ja akun kyljessä kulkevasta johtimesta, joka yhdistää navat toisiinsa.

Panasonic button top suojapiiri

Mitä se button top sitten tarkoittaa?

Akut eroavat toisistaan koon lisäksi myös napojen osalta. Suurin osa taskulampuista vaatii ns. button top-akun. Se tarkoittaa kirjaimellisesti nappipäistä akkua. Toinen vaihtoehto on flat-top, eli tasapäinen akku.

mita tarkoittaa button top
Valitse akun napa käyttötarkoituksen mukaan. Suurin osa taskulampuista vaatii ulkonevan navan, eli button top nappipään.
Sony VTC5A paras 18650 akku
Sony VTC5A on parannettu versio Sonyn yleisösuosikista VTC5 18650 akusta. VTC5A antaa jopa 35A ulosottovirran!